Ιστορική Αναδρομή

Στα κτίρια του σημερινού Νοσοκομείου «ΠΑΜΜΑΚΑΡΙΣΤΟΣ»,στη δεκαετία του 1930 , λειτούργησε πρότυπο Δημοτικό Σχολείο με τη διεύθυνση των μοναχών της Ιεράς Μονής « Παμμακαρίστου Θεοτόκου».

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετώπισε ο πληθυσμός της χώρας και ιδιαίτερα ο λαός της Αθήνας την περίοδο 1941-1944 ήταν το πρόβλημα της πείνας. Στη διάρκεια της κατοχής χιλιάδες Αθηναίοι πέθαιναν από την πείνα.

Θέλοντας να συμβάλει στην ανακούφιση του δοκιμαζόμενου πληθυσμού της πρωτεύουσας ο Γεώργιος Χαλαβατζής με τη συνεργασία Ελληνικών και Διεθνών Οργανισμών, ιδρύει το έτος 1941 Εστίες Θείας Πρόνοιας, όπου εκεί οργανώνονται λαϊκά συσσίτια και διανέμονται τρόφιμα.

Στη διάρκεια του έτους 1944 ,οι δρόμοι της Αθήνας μετατράπηκαν σε πεδίο συγκρούσεων. Μεγάλος αριθμός τραυματιών είχε ανάγκη από άμεση περίθαλψη Στη περιοχή δεν υπήρχε Νοσοκομείο και το κτίριο της Μονής χρησιμοποιήθηκε ως χώρος περίθαλψης και βοήθειας για του τραυματίες, αφού διέθετε αναπτυγμένους χώρους και με ψυχική διάθεση των Μοναχών που είχαν της απαραίτητες γνώσεις, έγινε σημαντική προσφορά έργου και υπηρεσιών.

Φωτογραφικό υλικό

Εξέλιξη Νοσοκομείου

Το Νοσοκομείο «ΠΑΜΜΑΚΑΡΙΣΤΟΣ» ιδρύθηκε στις 27 Μαϊου 1953 από την Ελληνική Καθολική Εξαρχία και την Ιερά Μονή της Παμμακάριστου Θεοτόκου με σκοπό τη νοσηλεία και την ανακούφιση των ασθενών.

Το έτος 1986 ,περιήλθε στη δύναμη των Νοσοκομείων του Εθνικού Συστήματος Υγείας.(Ε.Σ.Υ).

Το έτος 1991 το Νοσοκομείο ορίστηκε ως Νομαρχιακό Γενικό Νοσοκομείο και μετονομάστηκε με το ΦΕΚ 631/τ. Β/7-8-91, σε Νομαρχιακό Νοσοκομείο Αθήνας « Η ΠΑΜΜΑΚΑΡΙΣΤΟΣ».

Με τις διατάξεις του Ν.2889/01 (αρ.13.παρ.10) το Νοσοκομείο έχει υπαχθεί στο Α΄ΠΕΣΥΠ Αττικής και συνδέεται λειτουργικά με αυτό.

Το Νοσοκομείο, διοικήθηκε από Διοικητικό Συμβούλιο διοριζόμενο από τον ¨Έξαρχο των Ελλήνων Καθολικών Ελλάδος και σύμφωνα με τις διατάξεις του ιδίου Νόμου (Ν.2889/2001) διορίζεται και Διοικητής από το Υπουργείο Υγείας & Κοιν,Αλληλεγγύης.

Με την παρ.2 του αρθρου 12 του Ν.3329/05 ,το Νοσοκομείο εξαιρέθηκε από το υφιστάμενο καθεστώς του αρθρου 13 παρ.10 του Ν.2889/01 και ανήκει στην Διοίκηση της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας Αττικής.(ΦΕΚ 81/τ.Α/4-4-2005).

Μετά τις αποφάσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ (αρ.1191 και 1192/2009) το καθεστώς του νοσοκομείου επανήλθε στις διατάξεις του αρθρου 13 παρ.10 του Ν.2889/2001.

Mε το Νόμο 4238, ΦΕΚ Α, 17.02.2013 , Άρθρο 43, υπεγράφη σύμβαση μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου (Υπουργείο Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης) και της Ελληνικής Καθολικής Εξαρχίας και Ιεράς Μονής «Παμμακαρίστου Θεοτόκου».

Σύμφωνα με τη σύμβαση με ημερομηνία 13.11.2013 ,το Νοσοκομείο διοικείται από πενταμελές Διοικητικό Συμβούλιο. Τα τέσσερα μέλη εκ των οποίων ο Διοικητής – Πρόεδρος Δ.Σ , Αντιπρόεδρος Δ.Σ και δύο μέλη, ορίζονται πλέον από τον Υπουργό Υγείας και το ένα μέλος ορίζεται απ τον εκάστοτε Έξαρχο της Ελληνικής Καθολικής Εξαρχίας και τη Μονή Παμμακαρίστου Θεοτόκου.

Γεωγραφική Θέση - Προσβασιμότητα

Το Νοσοκομείο, βρίσκεται στη περιοχή των Κ.Πατησίων, οδός Ιακωβάτων 43.

Η πρόσβαση σ’ αυτό πραγματοποιείται μέσω του κεντρικού οδικού δικτύου της πόλης και κυρίως μέσω της οδού Αχαρνών και Πατησίων. Επίσης είναι δυνατή η πρόσβαση από την Εθνική Οδό Αθηνών – Λαμίας.

Απευθύνεται σε μεσοαστικό, εργατικό και μεταναστών πληθυσμό.

Το Νοσοκομειακό συγκρότημα αποτελείται από δύο κτήρια, ένα εκ των οποίων στεγάζει την διοικητική υπηρεσία και τα χειρουργεία και το δεύτερο όπου στεγάζεται το κυρίως νοσοκομείο.

Έχει δυναμικότητα 170 ανεπτυγμένων κλινών και εφημερεύει ανά 4 ημέρες από 08:00 – 23:00 , κάνοντας ενδιάμεσα μικρότερες γενικές και ειδικές εφημερίες που αποτυπώνονται στο σχετικό σύνδεσμο της ιστοσελίδας καθώς και στον επίσημο σύνδεσμο του Υπουργείου Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης.