Δύναμη τμήματος

10 κλίνες – 2 δίκλινα και 2 τρίκλινα

Προσωπικό

Διευθύντρια ΩΡΛ (Αναπλ. Προϊσταμένη Τμήματος ) : Χαλκιαδάκη Ελένη

Επιμελήτρια Α’ :Καρέλα Μαρία

Επιμελήτρια Α’: Γκουλιώνη Βασιλική

Επικουρικός Επιμελητής Β’: Γρίβας Γεώργιος

Επικουρικός Επιμελητής Β’: Κατσίνης Σπυρίδων Αυγουστίνος

 

Εκπαιδευτικό έργο – Ειδικότητα

Το τμήμα χορηγεί πλήρη ειδικότητα στην Ωτορινολαρυγγολογία με 4 θέσεις ειδικευόμενων ιατρών.
Στη διάρκεια της ειδικότητας πραγματοποιούνται δις εβδομαδιαίως μαθήματα, τηλεοπτική παρακολούθηση επεμβάσεων, συζήτηση και εκπόνηση εργασιών.

Κλινική δραστηριότητα

– Εξωτερικά ιατρεία καθημερινά με προσέλευση 40-50 ατόμων
– Χειρουργεία κάθε Τρίτη και Πέμπτη με σύνολο επεμβάσεων 450 ετησίως

Ειδικά τμήματα

– Ακοολογικό – Έλεγχος βαρηκοΐας και εμβοών – Πιστοποιητικά για ακουστικά βαρηκοΐας
– Νευροωτολογικό – Σύγχρονος έλεγχος και καταγραφή παθήσεων λαβυρίνθου (ίλιγγος,αστάθεια)
– Ενδοσκοπικό – έλεγχος ώτων, ρινός και λάρυγγα για χρόνιες ωτίτιδες, ρινίτιδες, ιγμορίτιδες, πολύποδες ρινός, βράγχος φωνής και υπνική άπνοια (ροχαλητό)
– LASER – ραδιοσυχνότητες (για χρήση στο χειρουργείο)Ενημέρωση ασθενών

Οι ασθενείς μας έχουν τη δυνατότητα να ενημερώνονται για τις συχνότερες ΩΡΛ παθήσεις μέσα από μία σειρά άρθρων που επιμελούνται τα μέλη της κλινικής.

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 213 2042161, 213 2042239

ΙΛΙΓΓΟΣ

Τι είναι;
Το αίσθημα της ζάλης, της απώλειας ισορροπίας και της περιστροφής. Οφείλεται συνήθως σε διαταραχή της αίσθησης ισορροπίας του σώματος στο χώρο.
Η ισορροπία επιτυγχάνεται με την συνεργασία των ακόλουθων τμημάτων του νευρικού συστήματος:
1) Το έσω ους ( λαβύρινθος) που καταγράφει την κατεύθυνση της κίνησης ,όπως περιστροφή, πάνω-κάτω, μπρος-πίσω.
2) Οι οφθαλμοί που καταγράφουν την θέση του σώματος στο χώρο (πάνω-κάτω, δεξιά-αριστερά ) και την κατεύθυνση.
3) Οι αισθητικοί υποδοχείς του δέρματος που πληροφορούν ποιο τμήμα του σώματος είναι κάτω σε επαφή με το έδαφος.
4) Οι αισθητικοί υποδοχείς των μυών και αρθρώσεων, που πληροφορούν ποια μέρη του σώματος κινούνται.
5) Το κεντρικό νευρικό σύστημα (εγκέφαλος, σπονδυλική στήλη) που συγκεντρώνουν πληροφορίες από τα προηγούμενα συστήματα.

Τα συμπτώματα της ζάλης κατά την κίνηση και του ίλιγγου εμφανίζονται όταν το κεντρικό νευρικό σύστημα λαμβάνει λανθασμένα σήματα από τα άλλα τέσσερα συστήματα.

Για παράδειγμα σε ένα αεροπορικό ταξίδι με κενά αέρος και στροβιλισμούς, τα μάτια δεν αντιλαμβάνονται αυτή την κίνηση γιατί βλέπουν μόνο το εσωτερικό του αεροπλάνου. Ο εγκέφαλος λαμβάνει μηνύματα που δεν ταιριάζουν μεταξύ τους. Υποθετικά ταξιδεύουμε με αυτοκίνητο διαβάζοντας ένα βιβλίο. Οι υποδοχείς του έσω ωτός και του δέρματος αντιλαμβάνονται την κίνηση αλλά οι οφθαλμοί βλέπουν μόνο τις σελίδες του βιβλίου. Και στις δύο περιπτώσεις προκαλείται ζάλη, ίλιγγος.

Σε μία πάθηση του ενός έσω ωτός από φλεγμονή ή κάκωση της κεφαλής τα σήματα του πάσχοντος λαβυρίνθου δεν είναι τα ίδια με του υγιούς, με αποτέλεσμα λανθασμένα σήματα στον εγκέφαλο όσον αφορά την αίσθηση της περιστροφής και εκδήλωσης ιλίγγου.

Ποιές ιατρικές παθήσεις προκαλούν ίλιγγο:

Α) Κυκλοφορικό:παθήσεις της κυκλοφορίας του αίματος είναι οι πλέον συχνές αιτίες ζάλης. Εάν ο εγκέφαλος δεν αιματώνεται αρκετά, όπως όταν σηκωνόμαστε ξαφνικά από το κρεβάτι. Το αίσθημα ζάλης και “ελαφρύ κεφάλι ”οφείλεται στην αρτηριοσκλήρωση λόγω υψηλής αρτηριακής πίεσης, διαβήτη, υψηλής χοληστερόλης ή καρδιακής δυσλειτουργίας ή αναιμίας. Η νικοτίνη και η καφεΐνη ελαττώνουν την κυκλοφορία του αίματος στον εγκέφαλο, όπως και το υπερβολικό αλάτι στην διατροφή, καθώς και οι σπασμοί των αρτηριών από ψυχολογικό στρες και ένταση. Η κακή κατ’ επέκταση αιμάτωση του λαβυρίνθου προκαλεί ίλιγγο.

Β) Κάκωση: ένα κάταγμα κρανίου που συμμετέχει το έσω ους προκαλεί έντονο ίλιγγο με ναυτία και βαρηκοΐα. Ο ίλιγγος διαρκεί μερικές εβδομάδες μέχρι να καλύψει το πρόβλημα ο άλλος λαβύρινθος.

Γ) Φλεγμονή: ιώσεις όπως του κρυολογήματος ή της γρίπης προσβάλλουν ενίοτε το έσω ους και τις νευρικές συνάψεις με τον εγκέφαλο.

Δ) Αλλεργία: μερικά άτομα αισθάνονται ίλιγγο όταν εκτίθενται σε φαγητά ή ατμοσφαιρική ρύπανση στα οποία είναι αλλεργικοί.

Ε) Νευρολογικές παθήσεις:: σκλήρυνση κατά πλάκας, σύφιλη, όγκοι κρανιακοί κλπ.

Τι πρέπει να κάνω για την ζάλη στην κίνηση (κινήτωση):

– Πάντα στο ταξίδι τα μάτια να βλέπουν την ίδια κίνηση που αισθάνεται το σώμα και το έσω ους ( πχ. Καθήστε στο μπροστινό κάθισμα του αυτοκινήτου και κοιτάτε μακριά, πηγαίνετε στο κατάστρωμα του πλοίου και κοιτάξτε την κίνηση του ορίζοντα, καθήστε στο παράθυρο του αεροπλάνου και κοιτάξτε έξω κυρίως πάνω από τα πτερύγια όπου η ταλάντωση είναι ελάχιστη.

– Μην διαβάζετε στο ταξίδι και μην κάθεστε σε κάθισμα που βλέπει πίσω.

– Μην κοιτάτε ή μιλάτε σε συνεπιβάτη που έχει κινήτωση (ζάλη κίνησης)

– Αποφύγετε δυνατά αρώματα, πιπεράτα και λιπαρά φαγητά που δεν συνηθίζετε πριν το ταξίδι.

– Χρησιμοποιήστε φάρμακα για την ζάλη πριν το ταξίδι.

Τι να κάνω για να ελαττώσω τον ίλιγγο:

– Αποφύγετε ξαφνικές αλλαγές της θέσης της κεφαλής.

– Αποφύγετε υπερέκταση κεφαλής προς τα άνω και πίσω.

– Ελαττώστε την χρήση νικοτίνης, καφεΐνης και άλατος

– Μην εκτίθεστε σε παράγοντες ιλίγγου όπως στρες, άγχος ή ουσίες που είστε αλλεργικοί.

– Αποφύγετε επικίνδυνες δραστηριότητες όταν έχετε ίλιγγο όπως να οδηγήσετε αυτοκίνητο, να ανέβετε σκάλες.

ΑΛΛΕΡΓΙΚΗ ΡΙΝΙΤΙΔΑ

ΑΙΤΙΑ ΑΛΛΕΡΓΙΚΗΣ ΡΙΝΙΤΙΔΑΣ:

Η αλλεργική ρινίτιδα προκαλείται συνήθως από ένα ή περισσότερα από τα τέσσερα είδη αλλεργιογόνων : την γύρη ( η οποία προκαλεί εποχιακές αλλεργίες), την σκόνη και άκαρι , την μούχλα και τα ζώα (τα οποία προκαλούν αλλεργική ρινίτιδα).Άλλες ουσίες, ερεθιστικές , μπορούν να προσβάλλουν την μύτη και να χειροτερέψουν τα αλλεργικά συμπτώματα.

Η ΓΥΡΗ

Τα φυτά αναπαράγονται με την μεταφορά κόκκων γύρης από φυτό σε φυτό. Η μεταφορά γίνεται είτε με τα έντομα (μέλισσες) είτε με τον άνεμο. Στην τελευταία περίπτωση δημιουργούνται αλλεργικές ρινίτιδες. Η ποσότητα της γύρης στον αέρα ποικίλλει από εποχή σε εποχή.

ΣΚΟΝΗ-ΑΚΑΡΙ

Πρόκειται για κοριούς πολύ μικρούς, οι οποίοι βρίσκονται σε στρώματα, κουβέρτες, μαλλιαρά παιχνίδια ,χαλιά και κουρτίνες. Τα περιττώματα αυτών των εντόμων αποτελούν αιτία αλλεργικής ρινίτιδας.

ΜΟΥΧΛΑ

Η μούχλα αγαπά τις σκοτεινές και αποπνικτικές περιοχές. Αναπτύσσεται σε τουαλέτες, πατώματα ,ψυγεία ,κτλ. Αναπαράγεται στέλνοντας μικρούς κόκκους στον αέρα. Εάν αυτοί οι κόκκοι εισπνευστούν μπορούν να προκαλέσουν ρινική αλλεργική αντίδραση.

ΖΩΑ

Κατοικίδια όπως γάτες, σκύλοι, πουλιά, άλογα και λαγοί είναι συνήθως υπαίτια για αλλεργική ρινίτιδα. Σάλιο στο τριχωτό τους όταν καθαρίζονται, ούρα σε μικρά δοχεία ή κλουβιά και περιττώματα στα πουλιά είναι ουσίες οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν αλλεργική ρινίτιδα.

ΕΡΕΘΙΣΤΙΚΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ

Αν και οι ερεθιστικοί παράγοντες δεν προκαλούν από μόνοι τους αλλεργία μπορούν να επιδεινώσουν τα αλλεργικά συμπτώματα. Ο καπνός από τα τσιγάρα, τα αρώματα, τα αεριούχα σπρέϋ , ο καπνός από καμένα ξύλα ή πυρκαγιές, το καυσαέριο των αυτοκινήτων και οι δυνατές οσμές είναι παραδείγματα από ερεθιστικούς παράγοντες.

ΓΑΣΤΡΟ-ΟΙΣΟΦΑΓΙΚΗ ΠΑΛΙΝΔΡΟΜΙΚΗ ΝΟΣΟΣ:

Πρόκειται για πάθηση που οφείλεται στην παλινδρόμηση περιεχομένου του στομάχου στον οισοφάγο, με κυριότερα συμπτώματα το αίσθημα καύσου, τις ερυγές , την έντονη σιελόρροια, το βράγχος φωνής και τον βήχα.

Ποιες αλλαγές στον τρόπο ζωής και διατροφής μπορούν να βοηθήσουν;

– Αποφεύγετε τα τηγανητά , τα λιπαρά και τα καυτερά φαγητά. Επίσης, αποφεύγετε τις σοκολάτες, τον καφέ, το αλκοόλ, τα εσπεριδοειδή φρούτα και χυμούς, τα προϊόντα ντομάτας (σάλτσες) και το πιπέρι.

– Μειώστε τις μερίδες του φαγητού σας (μικρότερη ποσότητα τροφής στο στομάχι μπορεί να σημάνει μείωση των πιθανοτήτων παλινδρόμησης)

– Τρώτε τα γεύματά σας 2-3 ώρες πριν πάτε για ύπνο.

– Αν είστε υπέρβαροι, προσπαθήστε να χάσετε περιττό βάρος για να μειωθούν τα συμπτώματά σας.

– Σταματήστε το κάπνισμα

– Ανυψώστε το κεφάλι του κρεβατιού σας κατά 15 εκατοστά περίπου, τοποθετώντας υποστηρίγματα. Η κλίση του κρεβατιού θα βοηθήσει στον περιορισμό της παλινδρόμησης του περιεχομένου του στομάχου προς τον οισοφάγο. (μη χρησιμοποιείτε επιπλέον μαξιλάρια για να ανυψώσετε το κεφάλι σας).

– Αποφεύγετε τα στενά ρούχα και τις ζώνες.

ΠΩΣ Η ΠΑΛΙΝΔΡΟΜΗΣΗ ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ ΤΟΝ ΛΑΙΜΟ

Έχετε βήχα συχνά ή πρέπει να καθαρίζετε τον λαιμό σας; είστε βραχνός; έχετε δυσκαταποσία; Εάν έχετε αυτά τα συμπτώματα στον λαιμό μάλλον έχετε όξινη παλινδρόμηση ( όταν τα γαστρικά υγρά παλινδρομούν και ερεθίζουν τον λαιμό).

ΓΙΑΤΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΣΤΟΝ ΛΑΙΜΟ:

Στα δύο άκρα του οισοφάγου(του σωλήνα που μεταφέρει φαγητό στο στομάχι) υπάρχουν οι οισοφαγικοί σφιγκτήρες. Αυτοί οι μύες χαλαρώνουν όταν περνούν οι τροφές και σφίγγουν για να συγκρατούν τα γαστρικά υγόξινα υγρά στην κοιλότητα του στομάχου. Όταν ο κάτω οισοφαγικός σφιγκτήρας δεν συγκλίνει αρκετά, τα οξέα παλινδρομούν από το στομάχι στον οισοφάγο. Αυτό μπορεί να προκαλέσει καούρες. Εάν ο άνω οισοφαγικός σφιγκτήρας επίσης δεν λειτουργεί καλά, το οξύ ανεβαίνει ψηλά και φτάνει στον λαιμό, στον φάρυγγα. Σε πολλές περιπτώσεις, αυτό προκαλεί συμπτώματα στον λάρυγγα.

ΣΥΝΗΘΗ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΣΤΟΝ ΛΑΙΜΟ:

– Συχνή ανάγκη να καθαρίσετε τον λαιμό σας.
– Αίσθημα πνιγμού
– Χρόνιος βήχας
– Βράγχος φωνής
– Δυσκαταποσία
– Αίσθημα ξένου σώματος στον λαιμό
– Όξινη γεύση
– Επώδυνος λαιμός

ΊΛΙΓΓΟΣ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑΣ – ΔΙΑΓΝΩΣΗ:

Ο ωτορινολαρυγγολόγος είναι ο ειδικευμένος ιατρός για τις ανωμαλίες των αυτιών , της ρινός και του τραχήλου. Είναι αυτός ο οποίος θα σας εξετάσει και θα προβεί αφού πρώτα λάβει το ιατρικό ιστορικό σας, σε ορισμένες εξετάσεις για την διάγνωση και την θεραπεία του ιλίγγου σας.

Εξέταση ακοής:

Συνήθως πραγματοποιείται ένας ακουολογικός έλεγχος και αυτό διότι το νεύρο το οποίο στέλνει μηνύματα για την ισορροπία , στέλνει και μηνύματα για την ακοή. Έτσι ένα πρόβλημα το οποίο μπορεί να επηρεάσει την ισορροπία μπορεί να επηρεάσει και την ακοή.

Άλλες εξετάσεις:

Η μαγνητική τομογραφία ώτων και εγκεφάλου ( με την χρήση ήπιου σκιαγραφικού) Το ηλεκτρονυσταγμογράφημα το οποίο καταγράφει τις κινήσεις των οφθαλμών. Μικρά ηλεκτρόδια τοποθετούνται στο δέρμα γύρω από τα μάτια, κατόπιν το αυτί δέχεται θερμό και ψυχρό διακλυσμό (ερεθισμός λαβυρίνθου). Ο προκλητός νυσταγμός κατόπιν περιστροφικών κινήσεων μπορεί να δείξει την σχέση των ματιών και του έσω ωτός.

Αμυγδαλεκτομή

Μετεγχειρητικές οδηγίες

Οι αμυγδαλές αφαιρούνται όταν φλεγμαίνουν συχνά,μετά από περιαμυγδαλικό απόστημα και όταν είναι υπερτροφικές και επηρεάζουν την αναπνοή (ροχαλητό,άπνοια).
Η εγχείρηση γίνεται σε οργανωμένο νοσοκομείο αφού πρώτα γίνει προεγχειρητικός εργαστηριακός έλεγχος την παραμονή.
Ο αναισθησιολόγος δίνει γενική νάρκωση, η διάρκεια της εγχείρησης είναι περίπου ½ ώρα και εξέρχεστε την επομένη.

1. Αποφυγή ασπιρίνης ή αντιφλεγμονωδών φαρμάκων για 10 ημέρες πρίν και μετά την εγχείρηση (λόγω αντιπηκτικής δράσης).
2. Θα υπάρχει ωταλγία για 2-3 ημέρες (αντανακλαστική από το λαιμό).
3. Θα υπάρχει ρινική καταρροή και δυσοσμία στόματος για 3-4 ημέρες.
4. Ειδοποιήστε το νοσοκομείο εάν έχετε σοβαρή αιμορραγία ή πυρετό >39°C.
5. Θα πάρετε αντιβίωση σε σιρόπι για 5 ημέρες και παυσίπονα DEPON ή PANADOL όχι ασπιρίνη.
6. Αποφύγετε πολύ ζεστές τροφές, πιπεράτες και σκληρές, όξινα ροφήματα όπως πορτοκαλάδα.
7. Πρέπει να ακολουθείτε διατροφή με υγρά παγωμένα, μαλακές τροφές όπως ζελέ, παγωτό, κρέμες κρύες για επτά ημέρες.
8. Η αναρρωτική άδεια είναι δέκα (10) ημέρες. 9. Ξεπλύνετε το στόμα σας με κρύο αλατόνερο 3-4 φορές την ημέρα (ανακουφίζει από τον πόνο και τη δυσοσμία του στόματος).

Μικρολαρυγγοσκόπηση

Μετεγχειρητικές οδηγίες

ΔΙΑΚΟΠΗ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ.
Μπορεί να αισθανθείτε πόνο στο λαιμό ή στη γλώσσα από την εγχείρηση. Αυτό οφείλεται στην πίεση του μεταλλικού λαρυγγοσκοπίου στο λάρυγγα.
Δίαιτα. Πίνετε πολλά υγρά. Η αφυδάτωση είναι εξαιρετικά επιβλαβής στις φωνητικές χορδές. Αποφύγετε οινόπνευμα και καυτερά φαγητά.
Φωνητική ανάπαυση για πέντε ημέρες για την επούλωση των φωνητικών χορδών.

1. Άνω των δύο βδομάδων αφωνία ατροφεί τον φωνητικό μύ.
2. Η βραχνάδα διαρκεί περίπου 2 εβδομάδες μέχρι να υποχωρήσει το μετεγχειρητικό οίδημα και αναπλαστούν οι φωνητικές χορδές.
3. Εάν χρειαστεί να μιλήσετε κάντε το με φυσικό τόνο όχι ψιθυριστά ή δυνατά. Τις πρώτες δύο ημέρες να τα γράφετε σε σημειωματάριο.
4. Αποφύγετε βήξιμο ή καθαρισμό λαιμού. Είναι δύο από τις πιο τραυματικές πράξεις για τις φωνητικές χορδές.
5. Αποφυγή ασπιρίνης (διαταραχές αιμοπεταλίων).
6. Έλεγχος και θεραπεία γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης.
7. Αντιισταμινικά και ηρεμιστικά πρέπει να αποφεύγονται λόγω πρόκλησης ξηρότητας των βλεννογόνων.
8. Κατάχρηση στεροειδών εισπνοών πρέπει να αποφεύγεται λόγω πρόκλησης μυκητίασης του λάρυγγα.
9. Οι ορμονικές μεταβολές, κύηση, εμμηνορρυσία δημιουργούν οίδημα του βλεννογόνου των φωνητικών χορδών λόγω αγγειοδιαστολής. Τα αντισυλληπτικά και τα οιστρογόνα μετά την εμμηνόπαυση βοηθούν και πρέπει να χορηγούνται υπό ενδοκρινολογική παρακολούθηση.
10. Θα εξέλθετε την επόμενη ημέρα. Η αναρρωτική άδεια είναι δέκα (10) ημέρες. Η βιοψία σε είκοσι ημέρες.

 

Πλαστική ρινικού διαφράγματος – Ρινοπλαστική

Μετεγχειρητικές οδηγίες

1. Μη χρησιμοποιείτε σκευάσματα ασπιρίνης ή αντιφλεγμονώδη. Χρησιμοποιείστε μόνο DEPON ή PANADOL δύο εβδομάδες πρίν και δύο εβδομάδες μετά την εγχείρηση.
2. Μη χρησιμοποιείτε φάρμακα με βότανα ή διαίτης δύο εβδομάδες πρίν και μετά.
3. Αποφύγετε μετεγχειρητικά υπερβολικές δραστηριότητες όπως σκύψιμο, ανύψωση βάρους για δύο εβδομάδες.
4. Την πρώτη μετεγχειρητική εβδομάδα μη φυσάτε τη μύτη αλλά ρουφήξτε τις εκκρίσεις στο φάρυγγα και φτύστε τις. Αποφυγή καπνίσματος.
5. Ακολουθήστε πιστά τις οδηγίες που πήρατε όπως αντιβίωση, αντιισταμινικά για ελάττωση των εκκρίσεων και του πτερνίσματος.
6. Ελαφρά αιμορραγία από τα ρουθούνια ή στο φάρυγγα είναι αναμενόμενη τις δύο πρώτες ημέρες, προοδευτικά ελαττούμενη. Μπορεί να χρειαστεί να αλλάξετε την εξωτερική γάζα ανά 3ωρο το πρώτο βράδυ. Ξαπλώστε στο κρεβάτι με το κεφάλι υπερυψωμένο με δύο μαξιλάρια και δοκιμάστε πάγο στη μύτη και στα μάγουλα. ΚΑΘΙΣΤΟΙ όσο μπορείτε.
7. Εάν έχει γίνει και ρινοπλαστική αποφύγετε τη χρήση γυαλιών.
8. Εάν φταρνιστείτε να έχετε το στόμα ανοιχτό για να μη βγεί η γάζα από τη μύτη.
9. Αποφύγετε ζεστές και πιπεράτες τροφές λόγω αύξησης διόδου αίματος στη μύτη.
10. Ο εσωτερικός πωματισμός θα βγεί εύκολα σε δύο ημέρες. Τα φύλλα σιλικόνης που στηρίζουν το διάφραγμα αφαιρούνται σε πέντε ημέρες. Ο εξωτερικός νάρθηκας (εάν έχει γίνει και ρινοπλαστική) αφαιρείται σε επτά ημέρες.
11. Εάν αισθάνεστε τη μύτη σας στεγνή με κρούστες θα σας γράψουμε ένα σκεύασμα βαζελίνης να ρουφήξετε (εισπνεύστε πρωί και βράδυ).
12. Μετά την εβδομάδα θα αρχίσετε τις ρινοπλύσεις ανά 8ωρο για 3 εβδομάδες. Ρινικό διάλυμα: 2 κουτ. αλάτι, ½ κουτ. μαγειρική σόδα και ¼ νερό, αφού βράσει το αφήνουμε να κρυώσει και το χρησιμοποιούμε με σύριγγα.

 

ΟΞΕΙΑ ΙΓΜΟΡΙΤΙΔΑ

Αποτελεί συνηθισμένη νόσο συχνά συνδεδεμένη με ιογενή ή βακτηριακή λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού η οποία τείνει να καταλάβει τα ιγμόρεια.

Τα αποτελέσματα της οξείας ιγμορίτιδας:

Τα ιγμόρεια διατηρούνται υγρά και καθαρά καθότι καλύπτονται από ένα στρώμα βλεννογόνου. Όταν ο βλεννογόνος εκτεθεί σε ιούς, βακτήρια, γύρη, καπνό ή άλλα ερεθίσματα φλεγμαίνει. Στην περίπτωση αυτή παράγει περισσότερη βλέννα και άλλα υγρά με σκοπό να διατηρήσει καθαρό το ιγμόρειο από ξένα σώματα. Η υπερβολική παραγωγή βλέννας μπορεί να προκαλέσει την προσωρινή καταστολή των κροσσών οι οποίοι συντελούν στην μεταφορά της, διαμέσου του ιγμόρειου άντρου. Το ιγμόρειο άντρο μπορεί να φράξει και να γεμίσει η κοιλότητα των ιγμόρειων με υγρό προκαλώντας βαθύ πόνο και πίεση.

Συμπτώματα:
Πονοκέφαλος Πυρετός Οπισθορινική καταρροή.

Διάγνωση:
Το ιατρικό ιστορικό και η φυσική εξέταση βοηθούν τον ιατρό να διαγνώσει την ιγμορίτιδα και να καθορίσει την σωστή αγωγή. Κάποιες φορές λαμβάνεται καλλιέργεια για τον έλεγχο των μικροβίων ενώ η ακτινογραφία ιγμόρειων δείχνει υγρό στην κοιλότητά τους.

Θεραπεία: Η θεραπεία βασίζεται στην αποκατάσταση της διαπερατότητας του ιγμόρειου άντρου και στην επαναδραστηριοποίηση των κροσσών. Αντιϊσταμινικά και αποσυμφοριτικά μπορούν να μειώσουν την λοίμωξη και να ελαττώσουν την παραγωγή υγρού. Η βακτηριακή λοίμωξη μπορεί να θεραπευτεί με αντιβιοτική αγωγή. Η αγωγή θα πρέπει να ολοκληρωθεί ακόμη και αν ο ασθενής αισθανθεί καλύτερα.

ΣΥΧΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΜΕΣΟΥ ΩΤΟΣ:

Το μέσο ους μπορεί να έχει υποστεί πρόσφατα μια κάκωση ή φλεγμονή. Επίσης ορισμένοι όγκοι ή οστικές αλλοιώσεις μπορούν να βλάψουν το μέσο ους. Εάν δεν θεραπευτούν ,τα προβλήματα του μέσου ωτός συχνά προκαλούν ισόβια βαρηκοΐα. Υπάρχουν δύο είδη βαρηκοΐας: η αγωγιμότητας και η νευροαισθητήριος. Μπορεί να συμβεί η μία ή και οι δύο μαζί. Κάκωση, φλεγμονή, ορισμένοι όγκοι ή οστικές αλλοιώσεις μπορούν να προκαλέσουν τα συμπτώματά σας. Μία εκκριτική ωτίτιδα ή χρόνια φλεγμονή προκαλεί πόνο και μείωση της ακουστικής οξύτητας, καθώς επίσης και ένας όγκος ή μία οστική βλάβη επιφέρει καταστροφή των οστών του μέσου ωτός και να επηρεάσει την ακοή.

Βαρηκοΐα αγωγιμότητας

Τα ηχητικά κύματα μπορεί να συναντήσουν εμπόδια πριν φτάσουν στο έσω αυτί, οδηγώντας σε βαρηκοΐα αγωγιμότητας. Ο ακουστικός πόρος μπορεί να κλείσει από βύσμα κυψέλης (κερί) , από όγκο, από ξένο αντικείμενο, από φλεγμονή, κάκωση, ανώμαλη οστική ανάπτυξη , εμποδίζοντας την πορεία των ηχητικών κυμάτων.

Νευροαισθητήριος βαρηκοΐα

Τα προβλήματα του μέσου ωτός μπορεί να φτάσουν στο έσω ους, δημιουργώντας νευροαισθητήρια βαρηκοΐα . Συχνά καλείται νευρική κώφωση και παρατηρείται και στα δύο αυτιά. Τα ηχητικά κύματα μπορεί να μην φτάνουν όλα στο έσω ους και τα νευρικά κύματα να μην φτάνουν ποτέ στον εγκέφαλο. Η γήρανση, ο θόρυβος, οι τοξίνες, μία φλεγμονή ή ένας ερεθιστικός παράγοντας μπορεί να προκαλέσει νευρική κώφωση.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ:

– Κώφωση σε ένα ή και τα δύο αυτιά
– Εκροή δύσοσμου υγρού από το αυτί.
– Άλγος, πίεση και ενόχληση στο αυτί
– Εμβοές – χτυπήματα στο αυτί.
– Ίλιγγος στις κινήσεις της κεφαλής

ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΡΟΧΑΛΗΤΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΠΝΙΚΗ ΑΠΝΟΙΑ:

Σκοπός των περισσότερων εγχειρήσεων για τα αναπνευστικά προβλήματα είναι η διάνοιξη της αεροφόρου οδού, αφαιρώντας ή συρρικνώνοντας περίσσεια ιστού στην περιοχή του στοματοφάρυγγα. Το χειρουργείο ρινός και γνάθου μπορεί να βοηθήσει στην διόρθωση προβλημάτων τους που συμβάλλουν στο ροχαλητό και την άπνοια. Κάποιες από τις τεχνικές αναφέρονται παρακάτω:

UPPP (Uvulopalatopharyngoplasty) – Σταφυλοϋπερωϋοφαρυγγοπλαστική

Αποτελεί την πιο κοινή εγχείρηση για την υπνική άπνοια. Γίνεται πλαστική της υπερώας και της σταφυλής και αφαίρεση των αμυγδαλών και άλλων ιστών. Είναι η πιο διαδεδομένη εγχείρηση στα νοσοκομεία.

LAUP (Laser-assisted uvulopalatoplasty) – Σταφυλοϋπερωυοπλαστική με laser

Χρησιμοποιείται κυρίως για την εξάλειψη του ροχαλητού και σε περιπτώσεις ήπιας άπνοιας. Ο ιατρός χρησιμοποιεί λέιζερ ή ένα ηλεκτρικό εργαλείο για να αφαιρέσει τμήμα μαλακής υπερώας και σταφυλής ή όλη την σταφυλή. Αυτή η θεραπεία μπορεί να πραγματοποιηθεί σε περισσότερες από μία συνεδρίες.

RFA (Radiofrequency Ablation) – Αφαίρεση με ραδιοσυχνότητες

Γίνεται σε περιπτώσεις ροχαλητού. Ο ιατρός χρησιμοποιεί ράδιο-κύματα για να μειώσει το μέγεθος των κογχών ή της σταφυλής, γύρω ιστούς και μερικές φορές το πίσω μέρος της γλώσσας.

Εγχειρήσεις ρινός: Τα προβλήματα στην μύτη μπορούν να χειροτερέψουν το ροχαλητό και την υπνική άπνοια, καθώς και να δυσχεράνουν την χρήση του CPAP. Εάν η απόφραξη της ρινός είναι σοβαρή, τότε η επέμβαση μπορεί να βελτιώσει την αναπνοή. Στα πλαίσιά της γίνεται σμίκρυνση των κογχών, ευθειασμός του σκολιωτικού διαφράγματος και αφαίρεση πολυπόδων.

Επιπλοκές εγχειρήσεων ρινός:

– Αιμάτωμα
– Αιμορραγία
– Κάκωση ή διάτρηση του διαφράγματος
– Ξηρότητα ρινικού βλεννογόνου